Sportblessures: Peace, Love and no-Ice!

Iedere sporter die wel eens door zijn enkel is gegaan of een spier verrekt heeft zal het advies gekregen hebben om direct te koelen. Vrijwel elke sportclub heeft een vriesvak vol met coldpacks of bekertjes gevuld met bevroren water.
Het is niet vreemd dat het idee leeft dat direct koelen na het ontstaan van een blessure het beste is wat je kunt doen. Immers, als je een professioneel sporter geblesseerd uit ziet vallen tijdens een wedstrijd is de fysiotherapeut of verzorger er ook direct bij om te ‘ijzen’.  Als de profclubs het doen dan zal het wel goed zijn toch?

Het ligt toch echt wel iets genuanceerder. Of eigenlijk ook weer helemaal niet.
In april 2020 is er in het Britisch Journal of Sports Medicine een artikel gepubliceerd waarin aangetoond wordt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het positieve effect van ijs op weefselherstel. Als je weefsel beschadigt tijdens het sporten of in je dagelijks leven dan zal het lichaam een aantal fases moeten doorlopen om tot volledig herstel van deze beschadigde structuur te komen. Door het gebruik van ijs blijkt het proces van het opruimen van beschadigde cellen en het aanmaken van nieuwe cellen en weefsels juist eerder belemmerend te werken.

Maar als dit heilige huis dan omver gestoten is wat dan wel te doen? De meeste blessures zijn gebaat bij Peace & Love. Als eerste wordt er om Peace gevraagd.

Peace
Protect: bescherm het aangedane weefsel en voorkom dat het slechter wordt. Belasten op geleide van pijn is hierbij een passend advies.
Elevate: gaat de weefselschade gepaard met overmatige zwelling dan is het zinvol om het aangedane lichaamsdeel omhoog te leggen. Dit kan de zwelling versneld doen verminderen.
Avoid: vermijd ontstekingsremmers. Het natuurlijke en onschuldige ontstekingsproces dat nodig is voor herstel van weefselschade wordt ontregeld.
Compress: externe druk middels een bandage of compressiekous kan de zwelling versneld doen verminderen.
Educate: vraag om deskundig advies van een professional. Als je weet wat te doen en wat vooral niet dan beïnvloedt dit het herstel positief.

Daarna is het tijd voor Love.

Love
Load: start met bewegen en dus belasten van het lichaam in zijn geheel en het aangedane lichaamsdeel in het bijzonder zodra de mate van pijn dit toestaat. Het lichaam is gemaakt voor belasting en dit bevorderd het herstel.
Optimism: een positieve instelling gedurende de te doorlopen fases om tot herstel te komen zijn een absolute must. Stress en onzekerheid werken belemmerend op deze processen.
Vascularisation: stimuleer de doorbloeding van het aangedane weefsel door te bewegen.
Exercise: Trainen om tot volledig herstel van beweeglijkheid, kracht, coördinatie en stabiliteit te komen. Een gestructureerde opbouw van de trainingen zorgt ervoor dat het weefsel weer volledig belastbaar wordt.

Weten we dit dan pas sinds 2020 en deden we daarvoor dan eigenlijk het verkeerde?
Natuurlijk is de publicatie in de Britisch Journal niet de eerste keer dat de effecten van ijs in twijfel getrokken zijn. De medische wereld weet al veel langer dat de effecten die toegewezen zijn aan ijs niet overeenkomen met de evidentie. Toch blijkt het erg lastig om dit heilige huisje structureel om te stoten en wordt er nog vrijwel altijd naar de coldpack gegrepen door de sporter.

De uitzondering op bovenstaande kan het acute moment zijn waarop de blessure ontstaat. Op dit moment kan de pijn dusdanig hoog zijn dat het gebruik van ijs geïndiceerd is. Het zorgt dan voor demping van de hevige, acute pijnklachten wat het welbevinden van de sporter positief beïnvloed. Daarna Peace, Love and no more Ice…

Neem voor meer Educate en Exercise bij sportblessures gerust contact op met Fysio Wijnands en Niessen. Wij kunnen je helpen om de juiste stappen op het juiste moment te zetten.