Knieklachten bij hardlopen of Hardlopen bij knieklachten

Al vele jaren leven sporters in de veronderstelling dat hardlopen tot knieklachten kan leiden. Het zou voor slijtage van het kraakbeen en irritatie van de gewrichtsbanden zorgen. Door onze uitgebreide kennis en ervaring in het behandelen van knieklachten in de (top)sportwereld kunnen we jou de allerbeste behandeling geven. Ons advies is veel vaker om juist te blijven of te gaan hardlopen dan om te stoppen! Waarom Fysio Wijnands en Niessen dit adviseert wordt hieronder toegelicht en onderbouwd in deze nieuwe blog.

De vraag die hierna beantwoord gaat worden is; ‘knieklachten bij hardlopen of juist hardlopen bij knieklachten?’.

Knieklachten bij hardlopen

 Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening van één of meerdere gewrichten. Degeneratief wil zeggen dat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht gaandeweg vermindert. Artrose kan leiden tot pijnklachten maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Er zijn goede studies die aantonen dat de mate van artrose niet overeenkomt met de mate van pijn. Het kan dus voorkomen dat mensen met artrose weinig tot geen pijnklachten ervaren. Maar ook het omgekeerde komt voor. Mensen die geen artrose blijken te hebben kunnen wel heel veel pijnklachten ervaren in de gewrichten.

 Veel hardlopers denken dat hardlopen op korte of lange termijn tot artrose van de knie zal leiden. ‘Het hardlopen zorgt voor flinke klappen op het kniegewricht en deze impact op het kraakbeen zal voor snellere slijtage zorgen’. Er zijn echter meerdere studies uitgevoerd die hebben aangetoond dat hardlopers geen verhoogd risico hebben op knieartrose wanneer de knieën bij aanvang van het lopen gezond waren. Hardlopers leiden dus niet vaker aan knieartrose dan minder gezonde mensen.

 

Het omgekeerde blijkt het geval te zijn. Hardlopers blijken minder kans te hebben op heup- en knieartrose dan meer inactieve personen. Op zowel de korte als lange termijn kan hardlopen een positief effect hebben op de knieën.

Artritis

Een gewrichtsontsteking of artritis is een ontstekingsreactie van het gewricht. Vaak ontstaat er bij een ontsteking extra vocht in het gewricht waardoor het normale functioneren belemmerd wordt. Andere tekenen van een ontsteking zijn zwelling en warmte. We maken onderscheid tussen de traumatische en niet-traumatische artritis. De traumatische artritis wordt altijd veroorzaakt door een ongeval, bijvoorbeeld een verzwikking bij het sporten.

De opvatting die leeft bij vele sporters is dat rust de enige remedie is tegen de aanwezigheid van een artritis. Ze mijden beweging en kiezen er zeker niet voor om te gaan hardlopen.

Maar bewegen, ook in de vorm van hardlopen, heeft juist een positief effect op ontstekingswaarden in het gewricht. Studies naar ontstekingswaarden in het kniegewricht hebben aangetoond dat deze juist dalen door bewegen. Na 30 minuten hardlopen daalde de waarden bij de groep hardlopers en dit bleef gelijk bij de groep die niet had hardgelopen.

Bewegen is het beste medicijn

Inactiviteit vergroot de kans op artrose en bewegen zorgt er juist voor dat het gewricht in goede conditie blijft. Daarnaast gaat regelmatig sporten overgewicht tegen waardoor de kans op overbelasting van de knieën juist minder wordt. Ook weten we dat regelmatig hardlopen de algehele conditie verbetert maar ook voor minder spanningen en stress kan zorgen. Ook de kans op andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes wordt verkleind door meer bewegen en hardlopen in het bijzonder.

Natuurlijk zijn er indicaties en aandoeningen waarin hardlopen niet geïndiceerd is. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een knie met vergevorderde artrose (graad 3 of 4) met duidelijke kenmerken van onrust na een belasting als wandelen of hardlopen. Maar zelfs voor knieën die aan deze mate van artrose onderhevig zijn is het advies nog altijd om te blijven bewegen. Kies dan niet voor hardlopen maar voor fietsen, zwemmen of krachttraining onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut of fysieke trainer.

Antwoord geven op de vraag; ‘knieklachten bij hardlopen of juist hardlopen bij knieklachten?’ is niet altijd eenvoudig. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat ‘knieklachten bij hardlopen’ een veelvoorkomend probleem is en dat de beste oplossing juist vaak ‘hardlopen bij knieklachten’ is. De exacte invulling van het hardlopen bij knieklachten is maatwerk en vraagt deskundige begeleiding van een specialist in bewegen.

Hardlopen bij knieklachten

Ben jij die sporter die maar last blijft houden van zijn knie na inspanning? Of ben jij de hardloper die in de veronderstelling leeft dat hij maar moet gaan stoppen met hardlopen? Neem contact met ons op voor een afspraak.

We onderzoeken de knie en de aangrenzende regio’s om te bepalen wat er aan de hand is. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op en maken we een trainingsschema op maat. De kans is groot dat je kunt blijven sporten en zelfs hardlopen!

Bel met Dirk Wijnands (06-11178016) of mail dirk@fysiowijnandsniessen.nl bij vragen naar aanleiding van bovenstaande blog of voor het maken van een afspraak.